Udskriv Opskriften
perfekt stegt andesteg

Den perfekte andesteg

Opskrift på den perfekte stege and. Brug den når juleanden skal steges eller til Mortensaften. Opnå det sprødeste skind og den saftigeste smag. Velbekommen.  

Ret Aftensmad
Oprindelse Dansk
Keyword Julemad
Arbejdstid 30 minutes
Tilberedningstid 4 hours
Total tid 4 hours 30 minutes

Ingredienser

  • 1 and minimum 3 kg
  • 2 æbler
  • 1 løg
  • 15 svesker
  • timian kviste eller tørret
  • salt og peber
  • 1 liter vand

Fremgangsmåde

  1. Fjern indvoldene og rengør både ind- og udvendigt af anden grundigt. Læg indvoldene i en stor bradepande – sæt den til side og forsæt med de næste step.
  2. Skær noget af fedet/huden af ved nakken og ende (gumpen) på anden. Læg fedtet/huden i den stor stegepande/gryde sammen med to æbler skåret i tern, hakkede løg og svesker. Tilsæt salt, peber og noget tørret timian eller et par friske timiankviste til panden/gryde. Steg det hele i et par minutter ved middel varme.
  3. Gnid anden grundigt med salt, både ind- og udvendig. Brug rigelig salt.
  4. Brug en ske til at fylde anden med de stegte æbler, løg og svesker men smid fedt/huden ud. Luk enden/gumpen af anden ved hjælp af metalnåle eller tråd, så fyldet ikke falder ud under stegningen.
  5. Skær de to vingespidser af. De har kun tendens til at blive brændte og skal ikke spises alligevel. Læg de to vingespidser i bradepanden sammen med indvoldene.
  6. Hæld 1 liter vand i bradepanden. Mens anden steges, bliver dette vand omdannet til den perfekte base til en super lækker sovs.
  7. Læg anden på en ovnrist med ryggen opad. Placer risten, med anden, i den midterste position i ovnen og sæt bradepanden med indvoldene og vandet nedenunder, så fedtet fra anden kan dryppe ned i den.
  8. Steg anden ved 150 C i ca. 35 minutter pr. halve kg - derfor skal en 3 kg and stege i ca. 3,5 time. Steg anden uden at bruge varmluft (cirkulerende luft), det vil udtørre anden. Når halvdelen af tiden er gået, vendes anden så brystet er opad. Drys brystet, af anden, med masser af salt. Det er saltet, der gør skindet lækkert og sprødt.
  9. Steg anden indtil den er færdig. En god indikation på, at anden er færdige, er når benene er løse og kan trækkes let af.
  10. Hvis du vil have skindet mere sprødt, brug grillfunktionen i ovnen. Husk bare at holde øje med anden, så du ikke brænder skindet. Grilfunktionen er meget effektiv og det går stærkt – så pas på.